Nocturne
Om oss

Om oss

Ulf Klöverbäck och Pia Klöverbäck

Ulf & Pia Klöverbäck


1978 köpte jag Nocturnes Dina, en 7 månaders schäfertik av Ulf Klöverbäck och redan då pratade Uffe om rasen Cavalier King Charles Spaniel som Höjdens kennel födde upp tillsammans med schäfer. Jag hade svårt att tänka mig en liten hund, jag som älskade att tävla bruks!! Utställning, nej det kunde jag inte förlika mig med, tänk vad det kan ändra sig.


Både Uffe och jag är uppvuxna med hundar. Redan på 50-talet hade vi ovetande om varandra en schäfertik i familjen, men uppfödning för Uffe startade redan i början av 70-talet. Kennelnamnet Nocturne erhöll vi på bruksmeriter, på 70- och 80-talet var man tvungen att meritera sig för att registrera kennelnamn.


Redan 1979 kom den första cavaliertiken in i vår numera nybildade familj. Hon hette Höjdens Quicky och två år senare föddes hennes första kull Nocturnes A-kull. Pappa till dem var en engelsk import vid namn Lochbuie The Saint, han var tricolor och i kullen föddes tre tikar och 2 hanar. En av tikarna, Nocturnes Angelique blev vårt prefix. Vad vi än söker, är det hennes ansikte vi letar efter.


Angelique lyckades få ett cert och det vid 6 års ålder. Däremot hennes halvbror Biggles blev Nocturnes första champion och också internationell champion och med honom startade mitt utställningsintresse. Quicky blev mamma till tre utställningschampion Nocturnes Biggles, Columbus och Funny Boy. Detta sporrade oss till att försöka få in en hane från England som skulle passa till våra tikar.


Eva Gustavsson, Spotlines kennel presenterade mig för Norma och Gordon Inglis, och 1987 i november föddes Such Craigowl WoodChip e GBch Craigowl Hoodwink u GBch Craigowl Cashmere. En vinterdag 1988 kom den första Craigowl hunden till Sverige. Han blev senare pappa till tre nya Nocturnechampion. Bakom Craigowlhundarna fanns det mycket Homerbrent och det stämde bra överens med våra linjer och typ av cavalier.


En av Englands mest vinnande cavalierer hette Springtide at Alensmere och 1991 köpte vi ännu en Craigowlhund som var efter honom nämligen Such Craigowl Gordon. När jag var i England och hämtade Gordon blev jag kär i en underbar ruby-hane, vi hade ju inte tänkt att börja med helfärgade cavalierer, men när Norma frågade om jag inte kunde ta honom till Sverige, kunde jag inte säga nej.


Craigowl Cadbury (Brandy som han kallades), lyckades inte få det sista certet för att bli champion, men han var en underbar avelshanne och blev bl a pappa till Finuch Nocturnes Kiss me Kate samt Nocturnes Kontrabas, som levde tills han var 13 ½ år.


1990 föddes en Craigowlkull med tre tikar i, en blev kvar i England och hennes namn var Craigowl Silkience, båda hennes systrar Craigowl Chantilly och Craigowl Sunsilk importerade vi till Sverige och båda blev champion. Samma år importerade vi Such Telvara Royal Consort.


Några år senare anlände Such Pascavale Freddie Mercury, som numera ligger bakom våra helfärgade cavalierer. Av någon underlig anledning, så rullar bara åren på. Det jag minns som igår är i hundsammanhang historia, men utan historia blir det ingen framtid.


30 år senare har vi gjort 30 hundar till champion, de flesta med namnet Nocturne, men våra importer har betytt att vi kunnat använda vårt material som vi startade med. Många Nocturnare går tillbaka på Quicky och vår senaste champion Bob Dylan går tillbaka på Yes Sir I Can Bogie. Jag skulle kunna skriva många sidor om våra Nocturnare, men får jag frågan om vilken händelse som är störst under vår uppfödning, så är det när Norduch Intuch Nocturnes Yes Sir I Can Bogie blev årets vinstrikaste cavalier 1998 och uttagen till Champion av Champion år 1999.


Den andra stora händelsen var när vi först i Sverige hade fött en champion i vardera färg. Den tredje stora händelsen blev när vi fick motta Cavaliersällskapets uppfödarplakett och den allra största var när jag fick den stora äran att skriva Rasboken Cavalier King Charles Spaniel.


När jag tittar tillbaka och minns alla våra Nocturnare och våra importer undrar jag stillsamt. Var tog åren vägen? Numer kan jag och Uffe också glädjas åt våra tre King Charles Spaniel Jr Iron Maiden Zur Alten Schmiede med två Världsvinnar-titlar Mozart Zur Altenschmide SUCH och nu även Orelie Zur Altenschmide SUCH och INTUCH.